Wednesday, 5 June 2013

on road to pro exam



36 days left struggling for professional exam. Need to digest all things for whole 1st year and 2nd year. It is hard, but do-able. If seniors can do it, insya Allah I can do it too biiznillah. 

Struggle!
Nasihat Prof Pakeer pagi tadi, “"It's not about just to pass exam. But, aim to have a 'comprehensive knowledge' in medicine to be a good doctor soon. Do you want your family is being treated by a bad doctor? So, think yourself!”.  One more a good and impressed advise, it's not a choice for a patient to be sick. But, it's your choice to be doctor. So, struggle hard and treat them nicely”.

Dan 1 lagi ayat motivasi dari surah Maryam ayat 19, “Wahai Yahya. Ambillah (pelajarilah) kitab dengan sungguh-sungguh!”. 

Optimist!
Stimulate your emotion in positive way. What an interesting scientific fact that I’ve learnt, “cingulate gyrus (a part of our brain) has role in our emotion. If we learn with high emotion, there’s will be high action potential. So, it can be a long term memory. Otherwise, if we go to lecture without emotional tone, action potential is low and it’s a just short term memory”. It’s all about mind. Think +ve, act +ve, insya Allah the result is +ve. Allah mengikut sangkaan hambaNya. Sentiasa besangka baik dengan Allah kerana Allah Maha Penyayang dan tidak pernah menzalimi hambaNya melainkan kita sendiri yang zalimi diri sendiri.

Semuanya di Luh Mahfuz
Berjaya, sedih, gembira, rezeki, musibah, jodoh, ajal, semua dah tertulis dalam takdirNya. Walaupun exam lagi 5 minggu, tapi result exam ni dah tercatat di luh mahfuz Allah. Apa yang penting, usaha yang tekun dan doa berterusan agar Allah kurniakan yang terbaik untuk kehidupan kita.

"Dan kunci semua yg ghaib ada padaNya. Tiada yg tahu selain Dia. Dia tahu apa yg ada di darat dan di laut. Tidak ada sehelai daun pun yang gugur yg tidak diketahuiNya. Tidak ada sebutir biji pun dalam kegelapan bumi dan tidak pula sesuatu yg basah atau kering, yg tidak tertulis dlm kitab yg nyata Luh Mahfuz"- Al-An'am: ayat 59. 
.......................................
 Moga Allah bg kekuatan untuk menuntut ilmu, moga dengannya dipermudahkan jalan ke syurga :) 
Timbunan nota yang perlu dihadam sebelum masuk clinical year ni.
PRO EXAM: 12, 15, 16 July. Allahumma yassir wa la tu'assir.
 
#Orang lain seronok bercuti bersama family tersayang. Tak apa, aku dan kawan2 sedang menuntut ilmu. "
Barangsiapa yang melalui suatu jalan untuk menuntut ilmu, nescaya Allah akan permudahkan baginya suatu jalan menuju ke syurga"

وَمَنْ سَلَكَ طَرِيقاً يَلْتَمِسُ فِيْهِ عِلْماً، سَهَّلَ اللهُ لَهُ بِهِ طِرِيقاً إِلَى الْجَنَّة