Thursday, 29 August 2013

a new life

A bit nervous and excited for being a clincal year student.

Some seniors said;
"doktor suka tanya soalan"
"attitude plays a huge role. So, have a right attitude"
"selalu kena marah"
"doktor clinical ni strict. Sangat!"
"kena datang hospital awal giler. 7 pagi dah kena ada di wad"

Macam2 first impression tentang clinical years. inhale, relax, and exhale, fuuuhhh...
Be positive, act positive and pray for strength from Him.

"Tiada kejayaan semanis madu, tanpa usaha sepahit hempedu"..

 I'm not a genius or bright student, but i know that Allah want me to work harder. Memang dalam dunia, ada yang Allah rezekikan akal cerdas dan pintar, belajar dalam lectures, waktu tu jugak dia dapat absorb 90% malah boleh explain pada kawan2 lain yang masih blur. This is what we called GIFTED.

Never underestimate ourselves just because we're not genius like others.

It is a pleasure to keep on efforts and hard works for something valuable that we are reaching for. Lagi banyak usaha, lagi banyak pahala bagi orang menuntut ilmu. La tahzan! Yakin, nusrah Allah sentiasa bersama hambaNya yang benar-benar gigih usaha dan tawakkal padaNya.

Last word, tahniah untuk semua seniors yang lulus professional exam dan sudah bergelar doktor. Pastinya, perjalanan 5 tahun itu bukan sesuatu yang mudah. "If you're not gonna go all the way, why go at all?”. It is not easy, but do-able. So, move on and keep moving foward!

"Truly, the  main focus of knowledge and concepts are aligned for the management of patients in the future" - Dr. Najeeb

Bismillah tawakkal 'alallah. May Allah ease this journey. 


year 3: paed- o&g- surgery- psychi- IM